Spolno Prenosive Bolesti

petak, 26.05.2006.

SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI I SIGURAN SEKS

Sigurniji seks podrazumijeva poduzimanje određenih koraka koji će vas zaštititi od dobivanja spolno prenosivih bolesti; genitalni herpes, genitalne bradavice (HPV), HIV, klamidija, gonoreja, sifilis, hepatitis B i C, i druge.

Spolno prenosiva bolest (SPB) je zarazna bolest koje se prenosi s jedne osobe na drugu putem spolnog odnosa ili spolnog kontakta. Mnogi mikroorganizmi koji uzrokuju SPB obitavaju u ili na penisu, rodnici, anusu, ustima i okolnoj koži, te tjelesnim tekućinama.


Neke SPB se mogu prenijeti nespolnim putem preko zaraženog tkiva, kao što je krv. Na primjer, dijeljenje igala prilikom intravenskog korištenja droga je čest način prijenosa HIVa i hepatitisa B.

Rizik od dobivanja SPB povećaju:

• Neupućenost u partnerovo zdravstveno stanje
• Odnos s partnerom koji je imao ili ima SPB
• Spolni odnos bez kondoma ili femidoma
• Korištenje droga i alkohola u trenutcima koji mogu dovesti do seksa
• Ako je partner intravenski korisnik droge
• Analni spolni odnos

Apstinencija je apsolutni način sprječavanja SPB. No apstinencija nije uvijek praktična ili poželjna mogućnost.
Slijedeći po redu i sigurniji oblik spolnog ponašanja, nakon apstinencije, je monogamna veza partnera koji nemaju SPB. U idealnim uvjetima, prije nego što se upustite u spolne odnose s novim partnerom, svatko od vas bi se trebao testirati na SPB, pogotovo na HIV i hepatitis B, te pokazati rezultate jedno drugom.
Koristite kondome kako biste izbjegli dodir sa spermom, vaginalnim tekućinama ili krvi. Kondomi značajno sprječavaju širenje i prenošenje bolesti.

Važno je kondom ispravno koristiti:

• Kondom trebate koristiti od početka do kraja spolnog odnosa, te ga koristiti svaki put kada imate spolni odnos, bez obzira bio on analni, vaginalni i oralni
• Lubrikant je sredstvo koje smanjuje mogućnost pucanja kondoma. Koristite isključivo lubrikante s vodenom osnovom. Masni (uljni, petrolejni, masne kreme i sl.) uzrokuju slabljenje lateks kondoma, te dolazi do njihova pucanja.

NE KORISTITE KONDOME s nonoxynol-9 – spermicidnim sredstvom. Ono može povećati mogućnost prijenosa HIVa.

Ovdje su dodatni savjeti kojima možete učiniti seks još sigurnijim:

• Dobro upoznajte svog partnera. Prije nego što se upustite u spolni odnos, ostvarite vjernu i čvrstu vezu, a otvorena komunikacija u vezi čini se najvažnijom.
• Ostanite suzdržljivi (i trijezni). Alkohol i droge smanjuju vašu dobru prosudbu, komunikacijske mogućnosti i mogućnost ispravnog korištenja kondoma i lubrikanta. Ako ne želite imati spolni odnos, odbijte ga.
• Budite razumni. Ako imate neku SPB, kao što je HIV ili herpes, obavijestite o tome svog partnera i dopustite mu odluku o tome što učiniti dalje. Ako obostrano pristane ući u spolni odnos, koristite lateks kondome i druge mjere zaštite.

I na kraju možemo zajedno zaključiti da je za siguran seks potrebna dobra komunikacija između partnera, kao i planiranje spolnog odnosa. Sa znanjem da ste poduzeli mjere zaštite moći ćete oboje uživati u seksu, a rizik od SPB je smanjen na najmanju moguću mjeru.

--------------------------------------------------------------------------------

26.05.2006. u 15:21 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  svibanj, 2006  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Prvi blog koji sadrži sve o spolno prenosivim bolestima.
Pitanja su uvijek dobrodošla.
Nastojat ćemo vam odgovoriti na sva postavljena pitanja.

e-mail : blogspb@net.hr